Recepti

Recepti so samo ideja.

Rojstvo misli, ki se lahko razširijo in nimajo meja. Ponujajo roko, so kompas, so poljub ustvarjalnosti.

V receptu najdeš sebe.

Se ga držiš, kot pijanec plota ? Ga preizkušaš nežno ? Strastno ? Ga samo ošvrkneš ?

Uživaj v ustvarjalnosti !

Darila narave nas povezujejo močneje, kot mislimo.

Ko povežemo ta darila, s svojimi rokami in svojimi idejami, v razkošne kombinacije na svojem krožniku, se zgodi harmonija !

To je recept.

Harmonija užitka!
 Kuharski recepti so znani že iz zapisov in knjig iz časov pred našim štetjem, najstarejši izvirajo izIndije, Kitajske in antične Grčije.

Dolgo časa so kuharski recepti vsebovali samo spiske sestavin in navodila za pripravo, brez točnih podatkov o količinah, temperaturi in času priprave. Vzrok je, da ni obstajal enoten sistem mer poleg tega pa so bile te knjige namenjene samo poklicnim, usposobljenim kuharjem in kuharicam, ki so znali skuhati jed tudi brez teh podatkov.

Danes se objavljajo kuharski recepti s točnimi podatki o količinah in postopku kuhanja.

Pri določanju količin se poleg definiranih enot mere uporabljajo tudi posebne, kar pa lahko povzroči probleme. Tako se na primer uporablja izraz ščepec namesto točne navedbe 0,x gramov, pa enote kot so skodelica, jedilna žliza, kavna žlica, debelina hrbta noža in podobno. Te enote mere so v različnih področjih lahko zelo različne.

Sposoben kuhar zna posamezne recepte prilagoditi temu, kar ima trenutno v hladilniku in v omaricah. To daje jedi osebno noto kuharja. Seveda pa takih sprememb receptov ne pričakujemo in so nezaželeni v restavracijah in gostilnah, kjer gosti pričakujemo jed z določenim nazivom vedno znova v isti sestavi in z istim okusom.

EUR